Ενημέρωση για τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες

Το θέμα της υποβάθμισης των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών ίσως να μην καλύπτεται εκτενώς από τα μέσα ενημέρωσης, αλλα σίγουρα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την ακαδημαϊκή κοινότητα. Η υποβάθμιση αυτή, που έρχεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, συντελείται τόσο με τη διακοπή της χρηματοδότησης των Βιβλιοθηκών (αφού κρίθηκαν ως μη επιλέξιμες για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ) όσο και με τις απολύσεις των εργαζόμενων σε αυτές.

Με αρκετή, δυστυχώς, καθυστέρηση, (ανα)δημοσιεύουμε κάποιες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα.  Κατ’αρχάς, ένα δελτίο τύπου που συνέταξε ο Σύλλογος Συμβασιούχων Εργαζόμενων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, και το οποίο έχει αρκετό ενδιαφέρον. Το δελτίο μπορείτε να το βρείτε ως συνημμένο στο παρόν άρθρο. Από εκεί διαβάζουμε ότι:


«Η λήξη του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης παράλληλα με το χαρακτηρισμό ως μη επιλέξιμων των δαπανών των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών για την ένταξη στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013), σηματοδοτεί την αδυναμία συνέχισης των καινοτόμων δράσεων καθώς και την απόλυση στις 31-05-2009 των 380 συμβασιούχων οι οποίοι εργάζονται σ’ αυτές.»

(περισσότερες πληροφορίες για τη διακοπή της χρηματοδότησης μπορείτε να βρείτε σε αυτό το αρθρο)

Κατά δεύτερο, και κυριότερο, να αναδημοσιεύσουμε  το blog  των εργαζόμενων στις βιβλιοθήκες: http://symvasiouxoi-lib.blogspot.com/. Στο blog αυτό συγκεντρώνονται όλες οι εξελίξεις γύρω από το ζήτημα των βιβλιοθηκών και τον αγώνα των συμβασιούχων σε αυτές. Μπορείτε να διαβάσετε λεπτομερώς την έκταση και την ένταση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι «μη επιλέξιμες» πλέον ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.

Ως φοιτητές του Ε.Μ.Π αλλά και γενικότερα ως συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία του Πανεπιστημίου, θεωρούμε ότι ο μαρασμός των βιβλιοθηκών δεν ταιριάζει σε ένα κράτος που διατείνεται ότι προωθεί την εκπαίδευση και τη γνώση. Το ίδιο κράτος που, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και τετραετιών, έχει καταδικάσει την Παιδεία σε αυτή τη χώρα στη μόνιμη υποχρηματοδότηση (δαπανώντας μόνο το 3,3% του ΑΕΠ σε αυτή). Οι βιβλιοθήκες είναι ένας ζωτικός χώρος για το Πανεπιστήμιο, προσφέρουν  απαραίτητες υπηρεσίες και συμπληρωματικές γνώσεις στους φοιτητές και η υποβάθμισή τους δεν μπορεί παρά να οδηγήσει και στην υποβάθμιση των ίδιων των ιδρυμάτων στις οποίες ανήκουν. Κατά συνέπεια, το θέμα των βιβλιοθηκών δεν πρέπει να ευαισθητοποιεί μόνο το άμεσα εμπλεκόμενο προσωπικό, αλλά και όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας που πιθανώς να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων την επόμενη φορά που θα ψάχνουν για βιβλιογραφία…

Σχολιάστε