Οι μηχανικοί απορρίπτουν κάθε σκέψη διάλυσης του ΤΣΜΕΔΕ

 

Δελτίο Τύπου

TEE ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

26 Νοεμβρίου 2007

Συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τα ασφαλιστικά ζητήματα και την ενοποίηση των Ταμείων έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, παρουσία των δυο Αντιπροέδρων Μανόλη Δρακάκη και Χρήστου Σπίρτζη, του Γ.Γ. Ηρακλή Δρούλια, του Προέδρου της Αντιπροσωπείας Γιάννη Θεοδωράκη, του Προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ Στέλιου Διαμαντίδη του μέλους της διοίκησης του Ταμείου Αντώνη Πρωτονοτάριου, καθώς και του Προέδρου της ΕΜΔΥΔΑΣ Κωνσταντίνου Σάσσαλου. Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

Οι μηχανικοί απορρίπτουν κάθε σκέψη για διάλυση του ΤΣΜΕΔΕ, του οικονομικά ισχυρότερου ταμείου της χώρας. Ένα ταμείο το οποίο οφείλει τη δύναμή του αφενός στις υψηλές εισφορές και ταυτόχρονα τις χαμηλές συντάξεις των ασφαλισμένων του και αφετέρου στην αυτοδυναμία και το αυτοδιοίκητό του.

Με αυτές τις βασικές αρχές το ΤΕΕ απαντά σήμερα στην πρόκληση για ενοποίηση του Ταμείου του τεχνικού κόσμου.

Μέτωπο ενάντια στον εξευτελισμό των επιστημόνων

Ο τεχνικός κόσμος είναι αποφασισμένος να ορθώσει μέτωπο, όσο η κυβέρνηση δεν απορρίπτει τις δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης, ως προς τον τρόπο και το περιεχόμενό τους. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα εάν οι επιστήμονες βγουν υλικά λεηλατημένοι, ψυχικά εξαντλημένοι και ηθικά ταπεινωμένοι. Είναι ντροπή, προκειμένου να λεηλατηθεί το ΤΣΜΕΔΕ, να δημιουργείται κλίμα ότι οι επιστήμονες αυτής της χώρας, εργαζόμενοι όπως οι άλλοι, αποτελούν συλλήβδην μια προνομιακή κάστα, αντί του ορθού, ότι αποτελούν εν υπνώσει ένας από τους κύριους πλουτοπαραγωγικούς πόρους.

Αντίθετος με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, ο απόλυτος μετεκλογικός αιφνιδιασμός

Η κυβέρνηση οφείλει να πείσει ότι έχουμε ένα κράτος δικαίου, προστασίας των πολιτών και δημιουργίας κλίματος ειρήνης μεταξύ των εργαζομένων. Να ανακαλέσει τον μετεκλογικό αιφνιδιασμό και να παραδεχτεί ότι καμιά σχετική αναφορά δεν υπήρχε στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το 2004. Η ψήφιση δύο διαδοχικών νόμων που αφορούν το ΤΣΜΕΔΕ εντός του 2007, παράλληλα με την προεκλογική δήλωση ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει το πρόγραμμα της, απέκλειαν κάθε σκέψη για μετεκλογική πρόταση διάλυσης του.Προκειμένου να διαλυθούν οι όποιες εντυπώσεις επιχειρήθηκε από τον υπουργό Απασχόλησης να δημιουργηθούν, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι στο νόμο 3029/2002 (Ρέππα) δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για την ενοποίηση των συγκεκριμένων ταμείων. Αντιθέτως, όπου γίνεται νύξη για τη δυνατότητα ενοποίησης συγκεκριμένων άλλων ταμείων, ως προϋπόθεση αναφέρεται η συναίνεση και ο ειλικρινής διάλογος. Ο υπουργός κάνει χρήση γενικόλογης αναφοράς από το προεκλογικό πρόγραμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την ενοποίηση των ταμείων. Εναπόκειται, λοιπόν, στο ΠΑΣΟΚ να επικαιροποιήσει και διευκρινίσει τη θέση του υπό το φως των νέων δεδομένων.

Επικοινωνιακή πρακτική μακράν της ουσίας

Το μείζον θέμα του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει μόνο ως επικοινωνιακό πρόβλημα. Διακηρύσσει ότι προχωρά σε ουσιώδεις πράξεις, χωρίς, ωστόσο, να έχει ανακοινώσει καμία ολοκληρωμένη πρόταση, χρονοδιαγράμματα, αναλογιστικές εκτιμήσεις και χρονοδιαγράμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Απασχόλησης ομιλεί για 155 ταμεία, κατανεμημένα σε πέντε υπουργεία, αλλά δεν δίνει τον κατάλογο τους. Αντιθέτως στον κοινωνικό προϋπολογισμό αναφέρονται 82 ταμεία.Απ’ αυτό και μόνο μπορεί κανείς να συναγάγει δεν είναι η ενοποίηση ταμείων αυτό που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση. Ειδικά σε ότι αφορά την ενοποίηση των ταμείων των επιοστημόνων και των δημοσιογράφων, είναι φανερό ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ευρύτερα στην κοινωνία ψευδείς και ταυτόχρονα αποπροσανατολιστικές εντυπώσεις.Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα διχαστικό κλίμα στην κοινωνία. Εμφανίζει εαυτό δήθεν να συνομιλεί με τους εργασιακούς φορείς, ενώ εμφανίζει τους υπόλοιπους ως προνομιούχους. Χαρακτηρίζει κατ’ ευφημισμό «ευγενή» τα υγιή ταμεία, λες και αυτό αποτελεί αδίκημα. Ομιλεί για ταμεία «πλουσίων» που πρέπει να συνεισφέρουν υπέρ των πτωχών ταμείων, παραγνωρίζοντας ότι στους επιστήμονες υπάρχει ανεργία, υποαπασχόληση, χαμηλοί μισθοί, εκμετάλλευση. Ξεχνά πως οι «πλούσιοι» είθισται να κατατάσσονται με βάση τα εισοδήματα και τη φορολογική τους δήλωση και πως ο πλούτος αναδιανέμεται με βάση τον προϋπολογισμό και όχι με βάση τα αποθεματικά των ταμείων.

Η λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»

Η Κυβέρνηση μέμφεται όλο αυτό τον καιρό όσους με πολύ ισχυρά επιχειρήματα δεν προσέρχονται στο «διάλογο» που διοργανώνει με αστραπιαίες διαδικασίες στη Βουλή. Την ίδια ώρα απέκλεισε απ’ αυτό το διάλογο όσους τους αφορά άμεσα: Το ΤΕΕ, το ΔΣΑ, τον ΠΙΣ, την ΕΣΗΕΑ, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο. Ο υπουργός Απασχόλησης προτίμησε, με μία και μόνη συνάντηση με κάθε έναν από αυτούς τους φορείς να ενημερώσει για την απόφαση της κυβέρνησης, κατά σύμπτωση πριν και μετά την 17η Νοεμβρίου, δηλαδή την επέτειο απόρριψης της μεθόδου του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Συναντήσεις που δεν πρόσθεσαν τίποτα από μια ανακοίνωση που μπορούσε να είχε γίνει από …την τηλεόραση. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αγνοεί πως οι επιστήμονες και οι δημοσιογράφοι έχουν τα αντιπροσωπευτικά τους όργανα και με αυτά θα έπρεπε να έχει συζητήσει συστηματικά πριν αναγγείλει τους σχεδιασμούς της. Προφανώς δεν την ενδιέφερε, απλώς ήθελε να προωθήσει έναν πολιτικό σχεδιασμό που αποβλέπει σε διάσπαση των εργαζομένων.Το ΤΕΕ, θυμίζουμε, έχει διαρκή και συστηματική συνεργασία με όλους τους φορείς των επιστημόνων και άρα είναι αδύνατο να υποπέσει σε μια τέτοια «παγίδα».Ήδη το ΤΕΕ αποφάσισε να γίνουν συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, αύριο με τους Προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, μετά με τη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και κοινές εκδηλώσεις με τους δικηγόρους – συμβολαιογράφους, γιατρούς – φαρμακοποιούς, δημοσιογράφους.Ως προς την ουσία των προβλημάτων που θα γεννά η κυβερνητική αναγγελία διάλυσης του ΤΣΜΕΔΕ έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Κατάργηση της αυτοτέλειας των ταμείων, άμεση αξιοποίηση των πόρων των ταμείων για να καλυφθούν μαύρες τρύπες οι πραγματικοί στόχοι

Η Κυβέρνηση δεν τις κρύβει τις όποιες μελέτες αποτελούν προϋπόθεση για να τεθεί σε διάλογο η συζήτηση για την τύχη των ταμείων. Δεν τις έχει. Και δεν τις έχει γιατί δεν την ενδιαφέρουν. Μέσα από τις παρεμβάσεις της, αυτές τις λίγες ημέρες, έχει κάνει καθαρούς τους στόχους που κρύβονται πίσω από την επιχείρηση «ενοποίηση».Κατάργηση της αυτονομίας όσων ταμείων την έχουν, κατάργηση δηλαδή της ουσιαστικής εκπροσώπησης των ασφαλισμένων στη διοίκηση τους. Οι ασφαλισμένοι να μην παίρνουν «μυρουδιά» για τις αποφάσεις που αφορούν τις συντάξεις, τις εισφορές, τη διαχείριση των αποθεματικών. Ας δώσει η Κυβέρνηση τη λίστα σκανδάλων, αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης των ταμείων, να αναγνωρίσουμε ποια από αυτά είναι αυτοδιοικούμενα και ποια διοικούνται από δοτούς μάνατζερς. Μεταφορά από τα ταμεία των κοινωνικών πόρων που θεσμοθετήθηκαν σε αντικατάσταση, με χαριστική λογική, εργοδοτικών εισφορών. Έλεγχος των αποθεματικών των ταμείων και διοχέτευση τους στη μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού, στη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού (δεν πληρώνει για περίπου μισό χρόνο έργα και μελέτες που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων), στη χρηματοδότηση των ΣΔΙΤ.

Δεν υπάρχει αξιοπιστία

Στην μεταπολεμική ιστορία το ασφαλιστικό διαγράφει μια πορεία που δεν χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία, φαινόμενο που δεν εντείνεται:  Οι άτοκες δεσμεύσεις των αποθεματικών των ταμείων για δεκαετίες, όταν ο πληθωρισμός έτρεχε με 35%. Τα δομημένα ομόλογα. Ο προσδιορισμός των συντάξεων των μηχανικών για 25 χρόνια σε επίπεδα φτώχειας με επιβεβαιωμένη από τη Δικαιοσύνη παραβίαση των νομίμων διατάξεων Η θεσμοθέτηση κρατικής επιχορήγησης στο ΤΣΑΥ όταν καταλύθηκε η αυτονομία του με διάταξη που μετά από πέντε χρόνια έγινε ανενεργή. Οι χαριστικές διατάξεις υπέρ των ΠΑΕ. Οι χαριστικές διατάξεις υπέρ των τραπεζών και σε βάρος του ΙΚΑ. Το κόστος των φαρμάκων, του νοσοκομειακού εξοπλισμού και των νοσηλείων. Οι εκ των υστέρων καταγγελλόμενες εθελούσιες έξοδοι. Η παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας για την αλλαγή των συμβουλίων των ασφαλιστικών ταμείων, που νομοθετήθηκε την περίοδο των σκανδάλων με τα ομόλογα. Η αθέτηση των δεσμεύσεων προς τον ΟΑΕΕ, που τώρα ωθείται στην εκποίηση περιουσιακών του στοιχείων. Μια ενοποίηση που έγινε με συναινετικές διαδικασίες αποτυγχάνει λόγω της ασυνέπειας στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει το κράτος. Ποιος μπορεί να πεισθεί ότι οι ασφαλισμένοι του ενοποιημένου ταμείου δεν θα παίρνουν μικρότερες συντάξεις ή δεν θα πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές με τα ίδια χρόνια εργασίας σε ένα βιώσιμο ταμείο όταν θα μειωθούν δραματικά οι πόροι του και δεν θα αντικατασταθούν από κρατική επιδότηση, σύμφωνα με μια από τις ελάχιστα σαφείς δηλώσεις του Υπουργού στη Βουλή; Ίσως αυτός που θα πεισθεί ότι στο ίδιο ταμείο κάποιοι θα παίρνουν συντάξεις και κάποιοι όχι, γιατί τα αποθεματικά των καταργηθέντων ταμείων θα διατηρούνται σε ξεχωριστούς λογαριασμούς!

Πρότυπο λύσεων για το ασφαλιστικό το ΤΣΜΕΔΕ

Το ΤΕΕ έχει ταχθεί υπέρ του δημόσιου, κοινωνικού, αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Όχι με αυτήν τη λογική, αλλά με την τρέχουσα κυβερνητική στο ερώτημα αν υπάρχουν λύσεις για το ασφαλιστικό η απάντηση είναι το ΤΣΜΕΔΕ, αρκεί να αφεθεί με τους δικούς του πόρους να αντιμετωπίσει τα μεγάλα οργανωτικά προβλήματα που έχει, τη λύση των οποίων έχει δρομολογήσει για την επόμενη τριετία.Το ΤΣΜΕΔΕ είναι εξωτερικά ανταποδοτικό ταμείο. Σε σύνολο εσόδων 643.225.000 ευρώ, η κρατική επιχορήγηση είναι 1.200.000 ευρώ και οι κοινωνικοί πόροι 2.800.000 ευρώ, αθροιστικά κρατική επιχορήγηση και κοινωνικοί πόροι 0,1%. Το κράτος αντίθετα είναι ο μεγαλύτερος εισφοροδιαφεύγων του ταμείου με χρέη 290.000.000 ευρώ. Του οφείλει δηλαδή όσα, με τα σημερινά δεδομένα, θα του επιχορηγήσει τα επόμενα 246 χρόνια.Το ΤΣΜΕΔΕ είναι εσωτερικά αναδιανεμητικό ταμείο. Οι ασφαλισμένοι του ανήκουν στις κατηγορίες με τις υψηλότερες εισφορές, η δε βάση υπολογισμού των συντάξεων, η κύρια σύνταξη είναι η χαμηλότερη όλων των ταμείων (σχετικός πίνακας επισυνάπτεται από δημοσίευμα της Απογευματινής 23.11.2007). Από την ίδρυση του υπάρχει η διάσταση της εισφοράς ανάλογα με το αντικείμενο απασχόλησης, σήμερα δε πρέπει να έχει το δικαιότερο, όχι απόλυτα δίκαιο, σύστημα κατανομής επί του συνόλου των ασφαλισμένων του.Το ΤΣΜΕΔΕ έχει δομηθεί στη λογική της μακροβιότητας του ανεξάρτητα από οποιαδήποτε κρατική χρηματοδότηση. Είναι το πιο «υγιές» ταμείο, με βάση όλους τους οικονομικούς δείκτες. Το αποθεματικό του ανέρχεται σε 3.000.000.000 ευρώ, το πλεόνασμα για τη χρήση του 2008 προϋπολογίζεται σε 235.499.700 ευρώ. Αυτό το αποθεματικό οφείλεται στους ασφαλισμένους του ταμείου, από τον πρώτο έως τον τελευταίο. Σε αυτούς ανήκει. Δεν ανήκει στην Κυβέρνηση, και η προσπάθεια να ληστευθεί από κάθε ασφαλισμένο το ποσό των 29.000 ευρώ από το αποθεματικό που του αντιστοιχεί (ως διασφάλιση στις συντάξιμες προσδοκίες του)θα αντιμετωπισθεί με τον τρόπο που η δημοκρατία και η κοινωνία αντιμετωπίζει κάθε κλοπή: με προσφυγή στα ελληνικά και στα διεθνή δικαστήρια.Το ΤΣΜΕΔΕ δημιουργεί καλύτερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού. Από αυτήν τη δράση του προσπορίζει σημαντικά έσοδα. Το κυριότερο όμως είναι πως με τις 70.000 εγγυητικές επιστολές που εκδίδει κάθε χρόνο και τις προκαταβολές αμοιβών που χορηγεί σε έργα και μελέτες που το δημόσιο, ενώ έχει αναγνωρίσει το χρέος του, δεν καταβάλει, έχει δημιουργήσει πρόσφορες συνθήκες εισόδου στο επάγγελμα νέων και δυνατότητες στη συμμετοχή σε έργα και μελέτες χιλιάδων μηχανικών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η κατάργηση αυτής της δραστηριότητας, συνέπεια της πιθανής διάλυσης του ΤΣΜΕΔΕ, θα σημάνει δραματική επιδείνωση του εργασιακού τοπίου για τους μηχανικούς.Το ΤΣΜΕΔΕ αυτοδιοικείται. Σε αυτό οφείλεται η εικόνα του. Οι ασφαλισμένοι του έχουν δείξει ότι είναι διατεθειμένοι και κάνουν θυσίες προκειμένου να διασφαλίζεται ένα ελάχιστο, αλλά ασφαλές, επίπεδο παροχών για όλα τα μέλη του. Μακριά από οσμή σκανδάλων που δημιουργεί η αποξένωση των ταμείων από τους ασφαλισμένους τους, οι τελευταίοι έχουν επιδείξει πολύ μεγάλη υπευθυνότητα. Οι θυσίες τους είναι προϊόν διαρκών, μεγάλων και έντονων συζητήσεων, προϊόν συναινέσεων.

Άκυρη και προσχηματική στο σύνολο της η επιχειρηματολογία για την κατάργηση του ΤΣΜΕΔΕ

Προσχηματικά ο Υπουργός Απασχόλησης επικαλέσθηκε για την ενοποίηση των ταμείων τους παρακάτω λόγους: Οικονομίες κλίμακας. Το ΤΣΜΕΔΕ των 98000 ασφαλισμένων ανά ασφαλισμένο του για την καταβολή των συντάξεων και τον κλάδο ασθένειας έχει κόστος 160 ευρώ. Το ΙΚΑ, των 2000000 ασφαλισμένων έχει κόστος 195 ευρώ.Καλύτερη μηχανογράφηση. Το ΤΣΜΕΔΕ σε δύο με τρία χρόνια θα έχει πλήρες μηχανογραφικό σύστημα. Καθιέρωση ενός δίκαιου συστήματος. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το ΤΣΜΕΔΕ περνά ένα μήνυμα προς κάθε ασφαλισμένο και κάθε πολίτη: η Ελλάδα δεν είναι ώριμη να ξεπεράσει τη λογική του άρπαξε ότι μπορείς, γιατί η κυβέρνηση της φαίνεται να ηγείται αυτής της λογικής.Κτύπημα στη σπατάλη, την αδιαφάνεια, τη διαφθορά. Η μόνη λύση είναι ένα ταμείο που αυτοδιοικείται και συνεπικουρείται στις αποφάσεις του από ένα επιτελείο ειδικών. Κριτήρια επαγγελματικά, αναλογιστικά, οικονομικά, θεσμικά για την ενοποίηση. Το ΤΣΜΕΔΕ, η λειτουργία του, τα χαρακτηριστικά του, τα μέλη του στα οποία ασφαλίζει την ιδιότητα και όχι την εργασία, έχει πολύ περισσότερα στοιχεία διαφορετικότητας, από όσα κοινά μπορεί να εντοπισθούν με τα άλλα ταμεία.Τι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ δεν επιβάλει την ενοποίηση των ταμείων. Απαιτεί βιώσιμα ταμεία. Η Κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να καταργήσει το πλέον βιώσιμο εκ των ταμείων.

Ας μην καταχωρηθεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των ελλήνων επιστημόνων

Ακόμα και αν οι μηχανικοί αποφάσιζαν να δωρίσουν στους ασφαλισμένους της χώρας το σύνολο των αποθεματικών τους, αυτά θα διέσωζαν το ασφαλιστικό σύστημα για λίγες ημέρες. Η προσφορά τους έγκειται στο ότι απέδειξαν ότι μπορεί να δομηθεί και να λειτουργήσει ένα Ταμείο χωρίς τις λογικές που επιβάλουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι Τράπεζες. Αν καταργηθεί το ΤΣΜΕΔΕ το πλήγμα που θα δεχθούν οι μηχανικοί, είναι από αυτά που σημαδεύουν έναν κλάδο. Θα αγωνιστούν, μαζί με τους άλλους επιστήμονες, το σύνολο των εργαζόμενων, να το αποτρέψουν. Θα διεκδικήσουν την ανατροπή οποιασδήποτε σχετικής απόφασης σε όσο χρονικό ορίζοντα αυτό θα μοιάζει ρεαλιστικό. Και αν και αυτό αποτύχει, για πολλές γενεές θα ακούγεται ο απόηχος από το πλήγμα που επέφερε η Κυβέρνηση στους επιστήμονες της χώρας και στην ανάπτυξη της.

Ένα Σχόλιο

  1. Τα σχόλια δικά σας…Και συγνώμη για την έκταση…όταν είναι για λόγια,το ΤΕΕ δεν τσιγκουνεύεται…

Σχολιάστε