Παρ’τα με την ψιλή

Για πάμε ένα μικρό ασφαλιστικό quiz.

1.) Μπορεί το ΤΣΜΕΔΕ να μας κάνει ζόρικες κρατήσεις κάθε μήνα αλλά μας εξασφαλίζει μία καλή σύνταξη όταν θα γεράσουμε και θα θέλουμε επιτέλους να ζήσουμε τα νιάτα, έτσι δεν είναι;

Η απάντηση είναι ΛΑΘΟΣ, και την έχουμε καλύψει εκτενώς σε προηγούμενα άρθρα. Με το νέο ασφαλιστικό, η δική μας γενιά (όσοι βγαίνουν τώρα ή βγήκαν πρόσφατα στην αγορά εργασίας δηλαδή), μπορεί να σκάνε περίπου τα ίδια με όσα έσκαγαν και προηγουμένως (~170 ευρώ το μήνα, τα οποία, ούτως ή άλλως είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν κάθε μήνα, μιας και ο μηχανικός δεν είναι…ποτέ άνεργος (!) ), αλλά θα πάρουν μία σύνταξη…λαϊκή, της τάξης των 550-600 ευρώ (πάντα με τα σημερινά δεδομένα). Ξεχάστε τις πολυτελείς συντάξεις λοιπόν, μετά από μία ζωή κρατήσεων θα τα βγάζετε-δε θα τα βγάζετε βόλτα. Με το σημερινό status επίσης ξεχάστε ακόμα πιο μεγάλες πολυτέλειες, όπως εφάπαξ και τα συναφή. Το ταμείον είναι μείον.

2.) Οκ, αλλά τουλάχιστον το ΤΣΜΕΔΕ (και η συνακόλουθη μετεξέλιξή του σε ταμείο επιστημόνων) είναι από τα πιο εύρωστα και υγιή ταμεία. Μπορεί να μην παίρνουμε και πολλά, θα είναι όμως σίγουρα!

Και εδώ η απάντηση είναι ΛΑΘΟΣ. Θα ήταν σωστή αν είχαμε χρησιμοποιήσει παρελθόντα χρόνο: το ΤΣΜΕΔΕ ΗΤΑΝ από τα πιο υγιή και εύρωστα ταμεία. Θεωρούταν μάλιστα ως ‘το πιο υγιές ταμείο της Ευρώπης’, με πολύ μεγάλο αποθεματικό και περιουσιακά στοιχεία. Θεωρούταν όμως, και δεν είναι καθόλου σίγουρο κατά πόσο θα εξακολουθήσει να θεωρείται. Γιατί; για τον απλούστατο λόγο που δεν έχουμε πάρει ακόμα πρέφα, ότι το ΤΣΜΕΔΕ είναι από τα ταμεία με τη μεγαλύτερη έκθεση απέναντι στα ελληνικά ομόλογα. Για την ακρίβεια, τρομακτικά μεγαλύτερη έκθεση σε σχέση με άλλα ταμεία, όσον αφορά το ποσό των επενδύσεών του (~5 δις. ευρώ). Ξέρετε, τα ελληνικά ομόλογα είναι αυτά που οσονούπω κουρεύονται με το PSI, ώστε να σωθεί οι χώρα. Όσοι έχουν επενδύσει βέβαια στα ίδια τα ελληνικά ομόλογα είναι εκτεθειμένοι, μιας και το PSI ουσιαστικά δηλώνει αδυναμία αποπληρωμής, άρα είναι μία μορφή ελεγχόμενης πτώχευσης απέναντι στους πιστωτές. Οι μόνοι που δεν είναι εκτεθειμένοι απέναντι σε αυτή τη διαδικασία είναι οι τράπεζες, στις οποίες ο νομοθέτης παρέχει μαξιλαράκι ασφαλείας. Ένα μαξιλαράκι ασφαλείας που απουσιάζει ως δια μαγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν πάρε-δώσε σε ελληνικά ομόλογα.

Και ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημα; ένα ακόμα ωραίο άρθρο θα  μας διαφωτίσει:

Με διαθέσιμα περί τα 5-6 δισεκατομμύριαψευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος και περί τα 2 δισεκ. ευρώ υπό τη δική του διαχείριση, το Ταμείο Επιστημόνων που προήλθε από τη συνένωση τριών από τα υγιέστερα ασφαλιστικά ταμεία, του ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) του ΤΣΑΥ (υγειονομικοί/γιατροί) και του Ταμείου Νομικών, ήταν από τα ελάχιστα ταμεία που μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη μπορούσε, παρά την κρίση των τελευταίων δύο χρόνων να θεωρηθεί ότι παραμένει υγιές, λόγω των υψηλών αποθεματικών και της μεγάλης περιουσίας του.

Εκ των τριών το ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο των μηχανικών, υφίσταται διπλό κούρεμα και από το υγιέστερο ταμείο της Ευρώπης, όπως είχε χαρακτηρισθεί στο παρελθόν, διατρέχει σήμερα τον κίνδυνο να μείνει με το 1/3 της συνολικής αξίας των επενδύσεων του!

Το ΤΣΜΕΔΕ, ως θεσμικός επενδυτής, με μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, η πλειοψηφία των οποίων στο πλαίσιο της διαχείρισης της ΤτΕ έχει μετατραπεί σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου, μετά το κούρεμα θα μείνει με το 50% της αξίας των διαθεσίμων του που προέρχεται από τις εισφορές των ασφαλισμένων.

Ταυτόχρονα το ΤΣΜΕΔΕ, είναι ο βασικός μέτοχος της Τράπεζα Αττικής στην οποία ελέγχει το 43% των μετοχών. Η Τράπεζα Αττικής μπαίνει στο πρόγραμμα του κουρέματος και όπως όλες οι τράπεζες, ή θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της άμεσα ή θα πρέπει να προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να καλύψει τις απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της.

Δεδομένου ότι ο βασικός μέτοχος είναι ασφαλιστικό ταμείο, το οποίο θα υποστεί ζημιά και από τα ομόλογα που κατέχει, οι δυνατότητες να συμμετάσχει σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Αττικής είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως ανύπαρκτες.

Τι λέει η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ όμως για όλα αυτά; επιρρίπτει ευθύνες στην Τράπεζα της Ελλάδος, που μετέφερε ένα σημαντικότατο τμήμα του αποθεματικού σε ελληνικά ομόλογα χωρίς , λέει, την έγκρισή της (!).

Ένα περιεκτικό σχόλιο στο Buzz δίνει πολύ συνοπτικά την εικόνα της κρίσης στο ταμείο μας:

«Σήμερα, το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως το υγιέστερο ταμείο της Ευρώπης, υφίσταται διπλό κούρεμα και διατρέχει τον κίνδυνο να μείνει με το 1/3 της συνολικής αξίας των επενδύσεων του. Πιο συγκεκριμένα, ως θεσμικός επενδυτής, με μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, η πλειοψηφία των οποίων στο πλαίσιο της διαχείρισης της ΤτΕ έχει μετατραπεί σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου, μετά το κούρεμα θα μείνει με το 50% της αξίας των διαθεσίμων του που προέρχεται από τις εισφορές των ασφαλισμένων.»

Άξια προσοχής είναι επίσης η συζήτηση στο forum michanikos.gr . Αξίζει πιστεύω να τα δείτε, για να μη δηλώσετε αγνώμονες, κοιμισμένοι ή παραπλανημένοι όταν έρθει η ώρα του υπολογισμού καθιζήσεων κατά Poulos.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: