Πρώτα κομματόσκυλο, και μετά όλα τ’άλλα

Εχω παρατηρήσει ότι έχω ένα μεγάλο πάθος. Μου αρέσει να συζητάω, να προβληματίζομαι και πού και πού, όπου μπορώ, να βρίσκω και καμιά λύση. Αφού η σχολή ήταν αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου λοιπόν (και κατ’επέκταση η τριτοβάθμια εκπαίδευση), ήταν αναπόφευκτο να συζητώ επ’ αυτής. Εχω συζητήσει με έλληνες, ξένους, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, ερευνητές, υποψήφιους φοιτητές, καθηγητές, παλιούς αποφοίτους και βετεράνους της ζωής και της γνώσης. Εχω αντιμετωπίσει διάφορες συμπεριφορές. Τον φύτουλα, τον καμμένο, τον ψαγμένο, τον ταλιμπάν, τον αδιάφορο, αυτόν με όνειρα, τον υποταγμένο, τον καταφερτζή,το θύμα, τον ικανοποιημένο και τον αποτυχημένο. Αρκετές φορές δεν συμφώνησα, αλλά πάντα άκουγα τις διάφορες γνώμες. Όλες έλεγαν κάτι που θα μπορούσε σε βάθος να σε προβληματίσει ή να αναδείξει κάτι που αγνοούσες. Ποτέ, μα ποτέ όμως δεν μπόρεσα να χωνέψω τα λόγια του κλασσικού κομματόσκυλου.

Αυτού του τύπου, που πρώτα γράφεται στο κόμμα και μετά στη σχολή. Βασικά τέτοιος ήταν και ο πρώτος που συνάντησα, πριν καν μπω στη σχολή. Τότε μου είχε φανεί πολύ αστείος (βασικά πίστευε ότι όλος ο κόσμος είναι ένα επιτραπέζιο που παίζουν 5-10 βιομήχανοι γιατί δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν, και αυτό επειδή του το είχε πει το κόμμα-κατά τα άλλα πάλευε για ανεξαρτησία τραβώντας σούζες και κάνοντες κόντρες με το καγκουροπαπί). Θυμάμαι μου είχε πει, «όταν μπεις στη σχολή, να πας να μιλήσεις με τον τάδε στο φυσικό, αυτός είναι ο μεγάλος»…ο γκουρού!

Είτε λόγω κάποιου φίλου γκουρού, είτε από κολλημένους γονείς, είτε από αντίδραση σε αυτούς, είτε λόγω άγνοιας και ανυπαρξίας προσωπικότητας, όλοι αυτοί οι τύποι είναι επικίνδυνοι. Γενικά γιατί φέρουν γνώμη χωρίς να έχουν δει τίποτα ακόμα (οι περισσότεροι λόγω σχολής φεύγουν για πρώτη φορά από το σπίτι τους, είτε αυτό είναι στην Εύβοια είτε στην Κυψέλη) και μάλιστα την επιβάλουν με απολυταρχικό τρόπο. Ξύλο και κουνγκ φου δηλαδή. Και ειδικά γιατί την φέρουν χωρίς πραγματικά να ξέρουν. Μιλάνε για πείνα, που στην σχολή μας ειδικά, είναι οι περισσότεροι παιδιά μηχανικών, μιλάνε για εκμετάλλευση των εργαζομένων, όταν οι γονείς τους είναι αφεντικά, μιλάνε για εντατικοποίηση των σπουδών, όταν δεν πατάνε στο μάθημα, όταν κατεβαίνουν στο μάθημα ταλιμπάν και ότι κάτσει. Πως μπορείς ρε τσουτσέκι να εκφέρεις γνώμη για ένα μάθημα όταν δεν έχεις περάσει ούτε απ’ έξω από την αίθουσα; Επειδή η παρέα σου δεν κόβει και κόβεται συνέχεια, βγαίνεις και λες ότι το μάθημα είναι άχρηστο; Σας θυμίζει κάτι το συγκεκριμένο..;Ιδιο βιολί τα τελευταία 5 χρόνια. Εχει πλάκα να βλέπεις πρωτοετά να σου λένε για τις εκλογές τις σχολής όταν ακόμα δεν έχουν τελειώσει το πρώτο εξάμηνο. Εχει πλάκα να σου λέει 3τής ότι δεν χρειάζεται ένα μάθημα (όταν ακόμα έχει μπροστά του άλλα 25 μαθήματα και δεν έχαι δουλέψει ποτέ του). Έχει πλάκα (ταφόπλακα) να υποστηρίζει φοιτητής του δημοσίου, την εξίσωση με το κωλέγιο. Και όλα αυτά γιατί;;;;Γιατί τους το είπε η παράταξη (πες με γραμμή) ή γιατί δεν γίνεται και αλλιώς (δεν ακούγεται και άλλη γνώμη εκεί μέσα). Και την παράταξη ξέρουμε, αυτή εμπιστευόμαστε.

Κοιτάχτε λοιπόν να γίνετε πρώτα φοιτητές και μετά κομματόσκυλα (μακάρι να μην γίνετε και ποτέ).

Γιατί χίλιες φορές γραφικός μια ζωή παρά 5 χρόνια (+1+2+3+…ίσως και μια ζωή επίσης) τσιμπουκλής και φερέφωνο.

3 Σχόλια

  1. Το καγκουροπαπί για tag είναι όλα τα λεφτά.

    Κατά τα άλλα, πολύ σωστός και δυστυχώς πάντα επίκαιρος!

  2. Νοοτροπία χρόνων που κληρονομήσαμε από τους γονείς…
    Εμείς έχουμε ήδη καεί. Εύχομαι να μη την κληρονομήσουν τα παιδιά μας.

  3. δυστυχώς θα την κληρονομήσουν. Όσο δεν ψοφάνε τα κομματόσκυλα και οι παρέες τους, τόσο οι ιδέες τους επιβιώνουν και μολύνουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: