Δημοσκόπηση του ΤΕΕ για την Αυθαίρετη Δόμηση

Από το blog της Αυθαίρετης Δόμησης δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει κάποια ενημέρωση για το φλέγον στην Ελλάδα ζήτημα της Αυθαίρετης Δόμησης. Η αυθαίρετη δόμηση είναι δυστυχώς μια πολύ άσχημη πινελιά  στο ελληνικό αστικό τοπίο, το οποίο είναι ήδη βαθιά πληγωμένο από την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και την έλλειψη δασολογίου. Οι αποφάσεις για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων (χωρίς καν ακόμα να έχει εξασφαλισθεί η συνταγματικότητά τους) έρχονται ως ακόμα μια κίνηση εντυπωσιασμού και εύκολης φορολόγησης ενός προβλήματος που θα έπρεπε να επιλυθεί με αποφασιστικότητα και οργανωμένες υπηρεσίες και όχι με καιροσκοπισμό.

Το πρόβλημα είναι βαθιά ριζωμένο στην ελληνική τεχνική κουλτούρα (δεν θα βρείτε μηχανικό μικρού γραφείου που να μην έχει κάνει τις…πονηριές του για να προστεθούν τετραγωνικά από τους ημιυπαίθριους), αλλά επίσης είναι βαθιά ριζωμένο στην ελληνική κοινωνία, που μετά από τόσα χρόνα ανομίας το έχει ενστερνιστεί και υιοθετήσει ως πρακτική. Ποιά είναι όμως η γνώμη της ίδιας της κοινωνίας για αυτό το ζήτημα και την επίλυσή του με τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων από την κυβέρνηση;  Το ΤΕΕ διεξήγαγε μία πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση που αναλύει τη γνώμη της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας για το πρόβλημα.

Αναδημοσιεύουμε τη σχετική ανακοίνωση, όπως αυτή μας ήρθε από Γραφείο Διασύνδεσης-Εξυπηρέτησης νέων αποφοίτων του ΕΜΠ. Η αρχική πηγή είναι φυσικά το δελτίο τύπου του ΤΕΕ:

TEE
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

23 Σεπτεμβρίου 2009

Αποκαλυπτική δημοσκόπηση για λογαριασμό του ΤΕΕ Οι πολίτες με συντριπτική πλειοψηφία τάσσονται κατά της αυθαίρετης δόμησης, διχάζονται ως προς το ζήτημα της «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων (όχι, όμως, και οι μηχανικοί που είναι σαφώς αντίθετοι στο μέτρο)

Επτά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι το κράτος δεν πρέπει να αναγνωρίζει την αυθαίρετη δόμηση με κανέναν τρόπο.

Σχεδόν επτά στους δέκα θεωρεί ότι για το πρόβλημα των αυθαιρέτων στη χώρα μας φταίει το κράτος, τρεις στους είκοσι υποστηρίζουν ότι φταίνε οι πολίτες, δυο στους τριάντα οι κατασκευαστές και ένας στους είκοσι από κοινού κράτος-πολίτες και κατασκευαστές.

Εντυπωσιακό είναι ότι εννιά στους δέκα πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση του ΤΕΕ για την ίδρυση σώματος ελεγκτών μηχανικών, οι οποίοι θα αναλάβουν με συνεχείς ελέγχους να καταπολεμήσουν την αυθαίρετη δόμηση.

Σχεδόν εννιά στους δέκα θεωρούν ότι η πολεοδομική νομοθεσία είναι εξαιρετικά περίπλοκη και αντιφατική, γεγονός που κάνει την αυθαιρεσία στη δόμηση γενικευμένη και σχεδόν αναπόφευκτη.

Οκτώ στους δέκα συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν πως η αυθαίρετη δόμηση συνιστά παρανομία και πρέπει να τιμωρείται ανεξάρτητα από το κοινωνικό κόστος, ενώ ένας στους δυο πιστεύει ότι η αυθαίρετη δόμηση δίνει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από το κράτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γνώμες αυτές δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά μεταξύ γυναικών και ανδρών, αλλά ούτε μεταξύ προσώπων διαφορετικής ηλικίας, διαφορετικών επιπέδων εκπαίδευσης, τον τόπο κατοικίας (μεγάλα αστικά κέντρα, ημιαστικά ή αγροτικά) ή την πολιτική (κατά δήλωσή τους) τοποθέτηση.

Ως προς την «τακτοποίηση» των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων που δρομολόγησε πρόσφατα το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι γνώμες διχάζονται με το 25% να συμφωνεί απόλυτα, το 19% μάλλον να συμφωνεί, το 9% μάλλον να διαφωνεί και το 37% να διαφωνεί απόλυτα.*

Να σημειωθεί ότι οι διπλωματούχοι μηχανικοί, στο αντίστοιχο ερώτημα, τάσσονται κατά συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της «τακτοποίησης». Συγκεκριμένα οι απαντήσεις τους έχουν ως εξής: Συμφωνώ απόλυτα 13%, Μάλλον συμφωνώ 15%, Μάλλον διαφωνώ 15% και Διαφωνώ απόλυτα 51%.

Το 75% των ερωτηθέντων πολιτών, χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εισπρακτικού χαρακτήρα, ενώ διαφωνεί το 18%. Την ίδια άποψη έχουν ακόμη και όσοι συμφωνούν γενικώς με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους (68%).

Το 53% τάσσεται υπέρ της διατήρησης της δυνατότητας δημιουργίας και στο μέλλον ημιυπαίθριων χώρων στις οικοδομές και το 36% κατά. Στο αντίστοιχο ερώτημα οι μηχανικοί τάσσονται: υπέρ της διατήρησης το 60%, κατά το 35%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης για το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης και ειδικότερα των ημιυπαιθρίων, δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από τα αντίστοιχα της δημοσκόπησης που είχε κάνει για λογαριασμό του ΤΕΕ το Οικονομικό Πανεπιστήμιο πριν την εξαγγελία των μέτρων για την «τακτοποίηση».

Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε για λογαριασμό του ΤΕΕ από την Public Issue, με πανελλαδικό δείγμα 615 πολιτών (μη μηχανικών), καθώς και 2.400 διπλωματούχων μηχανικών, στις 22 και 23 Ιουλίου και αποτελεί μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης για την επαγγελματική κατάσταση και απασχόληση των διπλωματούχων μηχανικών που σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιεί το ΤΕΕ, η επεξεργασία των στοιχείων της οποίας θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, οπότε θα δοθούν στη δημοσιότητα.

* Στο ερώτημα αυτό αισθητή είναι η διαφοροποίηση ως προς την πολιτική αυτοτοποθέτηση των ερωτηθέντων. Συμφωνούν (απόλυτα ή μάλλον) με το μέτρο το 67% όσων δηλώνουν Δεξιά και ΚΔ, το 37% όσων δηλώνουν Κέντρο, το 35% όσων δηλώνουν Αριστερά Κ.Α. Επίσης, συμφωνούν σε μεγαλύτερο ποσοστό όσοι δηλώνουν μεγαλύτερα εισοδήματα (49% έναντι 42%).

Τέλος, επισυνάπτουμε το αρχείο .pdf της δημοσκόπησης του ΤΕΕ για τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους.

Ένα Σχόλιο

  1. 615 πολίτες
    2400 μηχανικοί

    Είμαστε ήδη περισσότεροι;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: