Φοιτητικές Εκλογές 2008

Εγώ πάντως λυπάμαι τις καθαρίστριες...

Λίγες μέρες μας χωρίζουν απ’ το πιο σημαντικό για πολλούς γεγονός του ακαδημαϊκού έτους. Μα φυσικά αναφέρομαι στις φοιτητικές εκλογές! Βέβαια τούτη η περίοδος είναι από τις πιο δύσκολες για τους περισσότερους συνδικαλιστές συναδέλφους. Ειλικρινά θαυμάζω την προσπάθεια τους να προσελκύσουν ψηφοφόρους! Πραγματικά είναι αρκετά εφευρετικοί σ’ αυτό, τόσο που θα μπορούσαν να διακριθούν σε θέσεις marketing. Θυσιάζουν επίσης τον προσωπικό τους χρόνο, τα μαθήματα και συχνά τον εαυτό τους, από την άποψη ότι δεν τους μένει χρόνος ούτε για να ξεκουραστούν…

Όλοι τρέχουν (στην κυριολεξία) να μας ενημερώσουν για το έργο τους όλο τον προηγούμενο χρόνο και να μας υποσχεθούν νέα πράγματα. Μας δηλώνουν πως το συμφέρον μας είναι να τους ψηφίσουμε για πραγματικά σημαντικούς λόγους: είτε για να διασκεδάσουμε πιο φτηνά στα καλύτερα νυχτερινά κέντρα ή γιατί μας μοιράζουν σημειώσεις και διοργανώνουν προεκλογικά διάφορες αρκετά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Δε ξέρω, αλλά φέτος νιώθω όσο καμία άλλη χρονιά να τρέμει το φυλλοκάρδι τους, αφού αν δεν απατώμαι μία ήταν η γενική συνέλευση που πάρθηκε απόφαση κανονική, λόγω έλλειψης απαρτίας… Δύο ενδεχόμενα εξετάζω: 1) ο κόσμος κουράστηκε από τις περυσινές ατελείωτες και πολύ συχνές γενικές συνελεύσεις (αν και υπήρχε σημαντικός λόγος) ή 2) ο κόσμος βαρέθηκε να παίρνει μέρος σε μία γενική συνέλευση που καμία διαφορά με τις προηγούμενες δεν έχει. Τουλάχιστον εγώ νιώθω μία μονοτονία σε αυτές, από την άποψη ότι πάντα οι ίδιοι άνθρωποι ακούγονται, τσακώνονται και εν τέλει ποτέ δε χάρηκα ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο που να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Εκνευρίζομαι οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τα κομματικά στελέχη που ούτε καν πάτησαν το πόδι τους στο αμφιθέατρο πριν την ψηφοφορία και γιατί η γενική συνέλευση δεν είναι παρά μονόλογοι που διακόπτονται για να ρωτηθούν κάτι και συνεχίζουν χωρίς κανένα είδος ανταπόκρισης και αλληλεπίδρασης με αυτόν που ρωτά. Είναι απαράδεκτο και αδύνατο να απαντήσεις σε κάποιον όταν σου απευθύνει ερώτηση και εσύ κοιτάς τα άστρα ή ψάχνεις τους δικούς σου να σου πουν πως να αποφύγεις καλύτερα την απάντηση και να συνεχίσεις το μονόλογο. Κάτι ακόμα που θεωρώ απαράδεκτο είναι ότι ισχύει κάτι σαν άγραφος νόμος και για να μιλήσεις και να σου δώσουν την ανάλογη σημασία στη γενική συνέλευση πρέπει να ανήκεις σε παράταξη, αλλιώς συχνά δεν τολμάς. Εξάλλου ό,τι και να πεις, κανείς δε θα το ακούσει έτσι, αλλά θα το προσαρμόσει στα μέτρα του για να βγάλει το συμπέρασμα που θέλει.

Αλλά ας επιστρέψω στις εκλογές. Σίγουρα οι παρατάξεις αποτελούν μία πολύ σημαντική πτυχή στο σημερινό πολυτεχνείο, αλλά ίσως έχουν χάσει για μένα το στόχο τους. Όχι δεν κατηγορώ τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και τις πράξεις τους, ούτε και θέλω να τις σχολιάσω από εδώ, αλλά τους κατηγορώ, γιατί υποτιμούν την νοημοσύνη μας με το να πιστεύουν ότι αν μας κάνουν παρέα κανένα μήνα πριν τις εκλογές, αν μας πάνε εκδρομή ή στον αγαπημένο μας τραγουδιστή ότι θα επηρεάσουν και τις πολιτικές μας πεποιθήσεις. Δεν το ανέχομαι σαν άνθρωπος και μάλλον με προσβάλλει να το κάνουν τόσο στεγνά και να παίζουν με τα αισθήματά μας, γιατί πολλοί από μας δεν έχουν το σθένος να αντισταθούν στην συναισθηματική πίεση. Μία τέτοια τακτική τη θεωρώ όμως φτηνή επίκληση στο συναίσθημα και δεν το κρίνω πολιτικά ορθό και τίμιο. Ποιος σας είπε ότι πρέπει να ψηφίσουμε τους φίλους μας ή όσους μας παρουσιάζονται έτσι; Εξάλλου λίγο πολύ όλοι έχουμε φίλους από όλες τις παρατάξεις. Για μένα δε μπορεί αυτό μόνο να αποτελεί κριτήριο για τη ψήφο μας! Ένα θα σας πω συνάδελφοι, μη ξεχνάτε ποτέ πως είστε μόνοι σας στο παραβάν ακόμα και αν το αμφιθέατρο 18 είναι γεμάτο! Εκείνη τη στιγμή είστε μόνοι σας και αυτή η μοναξιά είναι η δύναμη μας! Κανείς που είναι απ’ έξω δεν έχει δικαίωμα να σας αλλάξει άποψη. Ακόμα κι αν σας συνόδεψε και σας περιμένει να βγείτε, στο παραβάν φλερτάρετε με τη δύναμη της δημοκρατίας! Αξιοποιήστε την! Ψηφίστε ελεύθερα! Καλό βόλι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: