Η Δεοντολογία των blogs

funky iconsΤα τελευταία γεγονότα σχετικά με το blog press-gr και την επακόλουθη συζήτηση για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να καταπολεμηθεί το αδίκημα του online εκβιασμού δεν μπορεί παρά να ανησυχούν όσους είναι προσκείμενοι στο συγκεκριμένο μέσο έκφρασης. Τα άρθρα, τα ρεπορτάζ και οι (τηλεοπτικές και μη) αναλύσεις που βγήκαν για το πρόβλημα αυτό πιστεύουμε ότι επαρκούν και με το παραπάνω στην πληροφόρηση (ή παραπληροφόρηση ορισμένες φορές) του κοινού, οπότε δεν θα εντρυφήσουμε στο πρόβλημα.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να επισημανθεί και θα πρέπει να το έχουν κατά νου όλοι οι εκφραζόμενοι μέσω των blogs είναι ότι τα βήματα αυτά έκφρασης είναι ανοικτά στο ευρύ κοινό, και συνεπώς έχουν μια βαρύτητα στο λόγο τους. Είναι μικρές νησίδες έκφρασης, και συχνά ερασιτεχνικής δημοσιογραφίας, μέσα στον ωκεανό του Internet. Συνεπώς, αυτή ακριβώς η δύναμή τους (όσο περιορισμένη και αν είναι) απαιτεί μια ώριμη συμπεριφορά από πλευράς των δημιουργών τους. Τα blogs δεν μπορεί, και δεν πρέπει να είναι υβρεολόγια γεμάτα από αβάσιμη κριτική, ούτε βέβαια και να είναι μέσα εξυπηρέτησης συμφερόντων. Αυτές οι μορφές μόνο κακό κάνουν στην κοινότητα που βασίζεται στα blogs προκειμένου να εκφραστεί, να προβληματιστεί, να ασκήσει γόνιμη και εμπεριστατωμένη κριτική και, εν τέλει, να δραστηριοποιηθεί και δίνουν το βήμα σε άλλους παράγοντες να τα χειραγωγήσουν, στο όνομα της ασφάλειας και της νομιμότητας.

Προκειμένου, λοιπόν, να προστατευθεί το σύνολο των χρηστών των blogs από τέτοια ατυχή φαινόμενα, καλό είναι να κάνει την αυτοκριτική του και να αντιμετωπίσει το βήμα έκφρασης που έχει με λογική και ωριμότητα. Ενδεικτικά θα αναφέρω το ‘Μανιφέστο των Blogs’, όπως αυτό παρατίθεται στο http://www.nylon.gr το οποίο, αν και λίγο ανεπεξέργαστο και σύντομο, δίνει με σαφήνεια τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα blogs, και δη αυτά που ασχολούνται με την ερασιτεχνική δημοσιογραφία (η οποία είναι και μία από τις συνιστώσες της δικής μας προσπάθειας). Τα χαρακτηριστικά αυτά που πρέπει να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό, αλλά και πρέπει να έχουμε και εμείς οι ίδιοι υπόψη.


1. Τα blogs είναι διάλογος – ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.
2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.
3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.
4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.
5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες – τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.
6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.
7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.
8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.
9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Διαβάστε περισσότερα:
http://giaskepsou.blogspot.com/2008/02/blogs.html
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=48310680 (όπως και τα υπόλοιπα ενημερωτικά άρθρα σχετικά με το θέμα)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: