Τις ει;

 

Είναι πολύ πιθανό οι πιο περίεργοι των συναδέλφων που μας διαβάζουν να θέλουν να ανακαλύψουν τι ακριβώς είμαστε και σε ποιες γραμμές κυμαινόμαστε. Οι πιο ενθουσιώδεις μάλλον θα θέλουν να μας ψυχογραφήσουν γρήγορα, ώστε να δουν ότι πρόκειται περί ανεξάρτητων ιδεαλιστών και όχι περί απολιτίκ σχηματισμών με βλέψεις δημιουργίας παράταξης που συναντώνται συχνά-πυκνά σε άλλες σχολές. Τέλος, άλλοι ίσως να μας αμφισβητούν και να λένε ότι πίσω από εμάς κρύβεται κάποιος δάκτυλος συμφερόντων, κάποιοι τύποι με φιλοδοξίες κυριαρχίας πάνω στο σύνολο του ανεξάρτητου κόσμου ή κάποιο ακροαριστερό/ακροδεξιό/νεοφιλελεύθερο/χριστιανικό μπλοκ. Προκειμένου λοιπόν να λύσουμε όλες τις παραπάνω απορίες, το θεωρούμε επιτακτικό να προσδιορίσουμε το πλαίσιο γύρω από το οποίο αρθρογραφούμε και κινούμαστε.

1.) Δεν είμαστε φονταμενταλιστικό γκρουπάκι εξτρεμιστών που προσπαθούν να φέρουν το λόγο του Αλάχ στο Πολυτεχνείο (ή οτιδήποτε αντίστοιχα ακραίο). Είμαστε μια πολυσύνθετη οντότητα, που αποτελείται από ένα πλήθος αρθρογράφων-φοιτητών, διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων και ιδεολογικών τοποθετήσεων, οι οποίοι όμως δραστηριοποιούνται κάτω από μια κοινή συνιστώσα: Την αρθρογραφία μέσα σε έναν πυρήνα ανεξαρτησίας και ελευθεροτυπίας. Το συνδετικό μας υλικό, λοιπόν, είναι η ανάγκη μας για ανεξάρτητη έκφραση, και όχι ένας κοινός πολιτικός (ή θρησκευτικός τέλος πάντων) άξονας.

2.) Δεν είμαστε ορκισμένοι haters των παρατάξεων. Ίσα-ίσα που πρέπει (οι περισσότεροι από εμάς, πλην των πλέον αντικοινωνικών στοιχείων στην ομάδα μας) να παραδεχτούμε ότι οι παρατάξεις παίζουν καταλυτικό ρόλο στην προώθηση των φοιτητικών αιτημάτων, και βοηθούν σημαντικά στη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης. Καλώς ή κακώς (αυτό είναι θέμα πολιτικής συζήτησης και θα αναλυθεί περαιτέρω σε άρθρα), οι παρατάξεις είναι ο κυρίαρχος πολιτικός φορέας στη σχολή μας, και συνεπώς θα πρέπει να τον στηρίξουμε και να μην τον αντιμετωπίσουμε με μηδενισμό και ισοπεδωτική διάθεση. Ωστόσο, επειδή οι παρατάξεις πολλές φορές κρύβουν προβλήματα, μειονεκτήματα και αγκυλώσεις, θα σταθούμε απέναντι τους και θα ασκήσουμε (καλοπροαίρετη πάντα) κριτική σε όσα ζητήματα πιστεύουμε ότι χρήζουν προσοχής. Συνεπώς, δεν είμαστε ανταγωνιστικά-αντιδραστικά στοιχεία, αλλά στοιχεία που δρουν συμπληρωματικά στο πολιτικό σκηνικό της σχολής, επειδή ακριβώς προσφέρουν ένα βήμα έκφρασης σε όσους θέλουν να διατυπώσουν τις ιδέες και τις απόψεις τους ανεξάρτητα.

3.) Σε αντίθεση με τις παρατάξεις, δεν έχουμε ούτε κομματική υποστήριξη αλλά ούτε και τόσο συγκροτημένη ομάδα από πίσω μας ώστε να δραστηριοποιηθούμε στο φάσμα των (πολιτικών πάντα) πράξεων στο οποίο αυτές δραστηριοποιούνται. Μην περιμένετε 5x5 πρωταθληματάκια και γκλάμορους βραδιές με Βέρτη-Παπαρίζου. Συγγνώμη αλλά το μηδαμινό μας budget δεν μας το επιτρέπει. Θα περιοριστούμε στην περιοδική έκφραση ιδεών και σε λοιπές αντίστοιχες εκδηλώσεις πολιτισμού.

4.) Εξ’ορισμού η ‘Αυθαίρετη Δόμηση’ είναι ένα περιοδικό μέσο ανεξάρτητης έκφρασης απόψεων. Εκφράζει την ανάγκη μας να δώσουμε φωνή στους εαυτούς μας, και σε όλους τους συναδέλφους που έχουν την ίδια ανάγκη έκφρασης με εμάς. Ο ρόλος της περιορίζεται σε αυτόν της ευσεβούς κριτικής, της καυστικής σάτιρας και της αντικειμενικής ενημέρωσης (;). Συνεπώς, δεν είμαστε παραταξιακή οντότητα και ούτε έχουμε βλέψεις για κάτι τέτοιο. Δεν πρόκειται να κατέβουμε ποτέ σε γενική συνέλευση με ‘ανεξάρτητο πλαίσιο Ελεύθερης Δόμησης’. Άλλο μέσο έκφρασης και άλλο μέσο υλοποίησης πολιτικών ιδεών. Την ίδια διαφορά έχουν μια εφημερίδα από ένα κόμμα. Ας μη συγχέονται. Μπορείτε να θεωρήσετε την προσπάθειά μας αυτή ως μια απόπειρα ‘ερασιτεχνικής δημοσιογραφίας’ και όχι ως μια απόπειρα δημιουργίας πολιτικής οργάνωσης.

5.) Σε περίπτωση που οι όποιοι ενθουσιώδεις συνάδελφοί μας που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια έχουν τους ενδοιασμούς τους για την ιεραρχία ή την αρχηγία του blog, η κατάσταση είναι απλή. Στο blog αυτό δεν υπάρχουν επικεφαλής και ακολουθούντες. Θεωρούμε ότι η ‘ακέφαλη’ οργάνωσή μας είναι η καλύτερη μέθοδος για να δημιουργήσουμε μια ανεξάρτητη συλλογικότητα η οποία δεν θα ποδηγετείται από κανένα προσωπικό όφελος ή καμία προσωπική ματαιοδοξία. Όλα τα μέλη μας συναποφασίζουν από κοινού για τα θέματα του blog, και οι όποιες ευθύνες μοιράζονται ανάλογα με το ενδιαφέρον του καθενός μας. Σε περίπτωση διάστασης απόψεων, ακολουθούμε διαδικασίες ψηφοφορίας και δεν έχουμε δικαστές ή εντολοδόχους. Όλες μας οι διαδικασίες είναι αμεσοδημοκρατικές. Το λάδι στα τηγανητά είναι ηλιέλαιο. Τα μπιφτέκια μας είναι προκατεψυγμένα.

6.) Εφ’όσον δεν κινούμαστε βάσει έτοιμων, κεντρικών ιδεολογικών γραμμών και δεν καλουπώνουμε ούτε περιορίζουμε εκφραστικά τα μέλη μας, κάθε αρθρογράφος είναι ελεύθερος να εκφραστεί όπως θέλει και να διατυπώσει οιαδήποτε πολιτική άποψη επιθυμεί. Συνεπώς, οι απόψεις που εκφράζονται στο blog δεν προέρχονται από το σύνολο των μελών μας, αλλά από τον κάθε αρθρογράφο χωριστά. Σε περίπτωση που υπάρχει αντίλογος, τα όποια κριτικά/υβριστικά/απειλητικά σχόλια για άρθρα θα πρέπει να αποδοθούν στον αρμόδιο συγγραφέα, και για αυτό υπάρχουν και τα comments. Το ίδιο ισχύει και για εκδηλώσεις υπέρμετρης αγάπης και λατρείας. Μόνη εξαίρεση σε αυτό τον ‘κανόνα’ είναι τα άρθρα που υπογράφονται από το σύνολο των μελών, όπως είναι το Editorial και το παρόν άρθρο.

Αναφερθήκαμε λοιπόν σε κάποιους βασικούς άξονες που μας χαρακτηρίζουν ως σύνολο. Ελπίζουμε να ήμασταν κατατοπιστικοί ως προς το ποιόν μας και το ιδεολογικό μας υπόβαθρο. Τα πράγματα εξάλλου δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα: Η κοινή μας βάση είναι η ανάγκη μας για ανεξάρτητη, απελευθερωμένη έκφραση, ενώ οι χαρακτηριστικές μας αξίες είναι η ελευθεροτυπία και η δημοκρατική, συλλογική δράση. Εάν κάποιοι είναι ακόμα δύσπιστοι και έχουν τις αμφιβολίες τους, τότε ίσως να διαφωτιστούν στην πορεία, από τις πράξεις και τις ενέργειές μας.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας,

Τα μέλη της Αυθαίρετης Δόμησης

6 Σχόλια

  1. Ας μην σχολιάσω

  2. Σχολίασε για να ξέρουμε τι σκέφτεσαι…εμείς δεν έχουμε πρόβλημα στην έκφραση, μάλλον εσύ έχεις.

  3. γουστάρω που κάποιους τους καίει ακόμα!

  4. και καλά κανει γιατί και εμάς μας καίει…

  5. Και θα συνεχίσει να τους καίει, γιατί θα συνεχίσουμε να…καιγόμαστε. :D:D

  6. mqn, γυνή και θάλασσα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: